maandag 21 november 2011

Canadese Schaatsepakken 2

Naar aanleiding van mijn vorige blog over de Canadese schaatspakken leek het mij leuk eens een overzicht te maken van de pakken door de jaren heen. Als je ze zo allemaal op een rijtje zet lijkt de enige constante factor te zijn dat er geen constante factor is. Het ene jaar weer geel het volgende weer zwart op rood. Rare jongens die Canadezen.


1993-1994

Neil Marshall
1997-1998

Neil Marshall

2001-2002

Susan Auch
2002-2003


Jeremy Wotherspoon

Mike Ireland

2004-2005

Kim Weger

Mike Ireland
 2005-2006

Krisy Meyers

2006-2007



Justin Warsylewicz


2007-2008

Krisy Meyers

Arne Dankers

2009-2010
Denny Morrison

Enrico Fabris beeindigd schaatscarrière

Enrico Fabris heeft zijn schaatscarrière beëindigd. Dat maakte de Italiaanse schaatsbond maandag bekend. De 30-jarige man uit Asiago is de laatste tijd het plezier in de sport verloren. Fabris nam het besluit na de wereldbekerwedstrijden in de Russische stad Tsjeljabinsk waar hij laatste werd op de 1500 meter en later besloot om niet te starten op de 5 kilometer. Fabris werd in 2006 olympisch kampioen op de schaatsmijl en de achtervolging. Hij werd de afgelopen jaren gecoacht door de Nederlander Gianni Romme. Het lukte Fabris nooit de wereldkampioenschappen allround te winnen. In 2006 en 2007 pakte hij zilver en in 2009 nog eens brons. Het EK allround won de Italiaanse schaatser in 2006 wel. Fabris werd in zijn loopbaan vaak geplaagd door blessures. Zo ontbrak hij de voorgaande seizoenen vaak bij toernooien wegens problemen met zijn rug.  In november 2007 verbeterde Fabris in Salt Lake City op de 5 kilometer het wereldrecord van Kramer. De Nederlander heroverde een week later in Calgary het record alweer.


Erico Fabris stopt ermee
 

maandag 23 mei 2011

IJsbaan Sochi in aanbouw

vrijdag 20 mei 2011

Anneke Frank hield van schaatsen

Anne Frank hield van schaatsen. Hier zien we haar op de Jaap Eden ijsbaan in Amsterdam.
Anne Frank op schaatsen

Yvonne van Gennip

Yvonne van Gennip wordt de nieuwe teammanager Liga. Ze volgt daar Niels Cannegieter op. 'Ik ben bijzonder trots dat ik deel mag uitmaken van dit prachtige team', meldde van Gennip.
Yvonne van Gennip
Van Gennip won in 1988 drie gouden medailles bij de Olympische Spelen van Seoul. Samen met de nieuwe coach van schaatsteam Liga, Marianne Timmer lopen er dus maar liefst 6 gouden medailles rond bij team Liga.

woensdag 18 mei 2011

Sven Kramer heeft een perifere neuropathie

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk lijkt er duidelijkheid te zijn over wat voor blessure Sven Kramer precies heeft. Lang was zijn blessure in nevelen, maar heeft TVM meer helderheid verschaft.
Kramer schijnt te lijden aan een zogenaamde perifere neuropathie die mede veroorzaakt is door zijn langslepende rugblessure. Bij Kramer zijn door overbelasting van zijn rugspieren de sensorische zenuwen die zijn dijbeen aansturen in de verdrukking gekomen. Overbelaste spieren zijn vaak verkort en verstrakt. Bovendien zitten in deze spieren kleine spierknopen, ook wel myofasciale triggerpoints genoemd. Doordat deze triggerpoints de zenuwen die langs de spier lopen kunnen beklemmen, ervaart men in het lichaamsdeel dat door de sensorische zenuw geinnerveert wordt tintelingen en gevoelloosheid.
Sven Kramer  bron: Wikipedia
Bij Kramer waren er verder nog bijkomende complicaties. De triggerpoints in zijn rug beklemden niet alleen zijn sensorische zenuwen, maar ook drukten ook een slagader naar zijn benen gedeeltelijk dicht. Hierdoor werd er iets minder bloed aangevoerd naar de benen.
Door dit gecombineerde spier-zenuw probleem diende Kramer in eerste instantie veel rust te nemen om zo zijn overbelaste spieren en zenuwen kans op herstel te gunnen. Een operatie was in zijn geval geen optie omdat het probleem in eerste instantie lag in overbelasting van de aangedane lichaamsdelen. Rust en intensieve fysiotherapie hebben in de tussentijd Kramers spieren weer aardig in orde gekregen. Het probleem voor Kramer bij het revalideren zit hem in de zenuwen. Zenuwweefsel heeft een heel beperkt herstellend vermogen en blessures van neurologische oorzaak herstellen zich in de regel langzaam. Voor Kramer is het dus nu zaak zijn training zeer langzaam en aangepast weer op te bouwen, waarbij zijn sensorische dijbeenzenuw zoveel mogelijk ontzien wordt. Bovendien dient Kramer ook zijn rugspieren met beleid te trainen. Dit om te voorkomen dat de triggerpoints die in het verleden het probleem veroorzaakten, terugkomen. De snelheid van het herstel valt op dit moment moeilijk te voorspellen. Kramer en zijn trainer zijn optimistisch dat Sven voor het begin van het nieuwe seizoen weer wedstrijdfit is.

Bron: TVM

Lars Elgersma gaat naar ploeg Peter Mueller


Lars Elgersma in actie

Lars Elgersma vertrekt komend seizoen naar de ploeg van Peter Mueller. Bij de nieuwe CBA schaatsploeg zal hij komend siezoen trainen samen met onder andere Havard Bokko en zijn zus Hege Bokko. Vorig seizoen trainde ook Shani Davis onder Peter Mueller, maar die samenwerking bleek niet succesvol door de botsende karakters van Mueller en Davis. Elgersma die tot voor kort twijfelde over het voorzetten van zijn loopbaan heeft besloten bij CBA nog een poging te wagen om het onderste uit de kan te halen van zijn carriere.
Elgersma is afkomstig uit de APPM schaatsploeg.


zaterdag 12 maart 2011

Vallende schaatsers deel 2

Jan Bos viel op het WP sprint, terwijl hij op een kansrijke positie in het klaasment stond. Doodzonde

Val Jan Bos op het WK sprint

zaterdag 29 januari 2011

Hendrick Averkamp

Hendrick Avercamp (1585-1634) was een  is een Amsterdamse schilder die voornamelijk winterse schaatstaferelen schilderde. Hij verhuisde jonge leeftijd al naar Kampen, waar hij de rest van zijn leven zou blijven wonen. Doordat hij doofstom was kreeg hij de bijnaam "De stomme van kampen".
Hendrick Avercamp - Winterlandschap circa 1610

Hendrick Avercamp - Winterlandschap met schaatsers

Hendrick Avercamp - IJsgezicht 1632


Schaatsers bij een stad - Hendrick Averkamp - c. 1610 - 1620
 Saint Louis Art Museum
IJsgezicht bij een brouwerij - Hendrick Avercamp





woensdag 26 januari 2011

Annette Gerritsen en vallen



Niemand valt zo mooi als Annette Gerritsen. Daarom heb ik voor jullie een compositie gemaakt van haar mooiste duikelingen

Op de Olympische Spelen in Vancouver

WK sprint 2009
Bron KNSB.nl

Canadese schaatspakken

Hoe ze het doen weet ik niet, maar Canada slaag er ieder jaar weer in met het lelijkste schaatspak tevoorschijn te komen. Ik zal dat illustreren aan de hand van de volgende voobeelden:

Schaatspak 1. Het doorschijnende schaatspak. Extra leuk natuurlijk wanneer je er een smilie onderbroek onder draagt.

Schaatspak 2 is het tijgerpak. Een paar seizoenen geleden reden alle Canadezen rond als tijgernootjes op schaatsen. Ook geen gezicht natuurlijk.



Update voor seizoen 2011-2012
De Canadese schaatspakdesigners hebben oop dit seisoen weer hun best gedaan om de Canadese schaatspakken zo smakeloos mogelijk te maken. Ik vind het in ieder geval weer tamelijk lelijk. Oordeelt u zelf.


Christine Nessbitt in haar nieuwe outfit.

Oscar Mathisen

dinsdag 25 januari 2011

Ard Schenk

Ard Schenk in Saporro tijdens de 5.000 meter, die hij ook won (EPA)

Jaap Eden


Jaap Eden was de Eerste Nederlandse wereldkampioen schaatsen. Hij werd dat zelfs tot driemaal toe.

Bron: Nationaal Archief