maandag 23 mei 2011

IJsbaan Sochi in aanbouw

vrijdag 20 mei 2011

Anneke Frank hield van schaatsen

Anne Frank hield van schaatsen. Hier zien we haar op de Jaap Eden ijsbaan in Amsterdam.
Anne Frank op schaatsen

Yvonne van Gennip

Yvonne van Gennip wordt de nieuwe teammanager Liga. Ze volgt daar Niels Cannegieter op. 'Ik ben bijzonder trots dat ik deel mag uitmaken van dit prachtige team', meldde van Gennip.
Yvonne van Gennip
Van Gennip won in 1988 drie gouden medailles bij de Olympische Spelen van Seoul. Samen met de nieuwe coach van schaatsteam Liga, Marianne Timmer lopen er dus maar liefst 6 gouden medailles rond bij team Liga.

woensdag 18 mei 2011

Sven Kramer heeft een perifere neuropathie

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk lijkt er duidelijkheid te zijn over wat voor blessure Sven Kramer precies heeft. Lang was zijn blessure in nevelen, maar heeft TVM meer helderheid verschaft.
Kramer schijnt te lijden aan een zogenaamde perifere neuropathie die mede veroorzaakt is door zijn langslepende rugblessure. Bij Kramer zijn door overbelasting van zijn rugspieren de sensorische zenuwen die zijn dijbeen aansturen in de verdrukking gekomen. Overbelaste spieren zijn vaak verkort en verstrakt. Bovendien zitten in deze spieren kleine spierknopen, ook wel myofasciale triggerpoints genoemd. Doordat deze triggerpoints de zenuwen die langs de spier lopen kunnen beklemmen, ervaart men in het lichaamsdeel dat door de sensorische zenuw geinnerveert wordt tintelingen en gevoelloosheid.
Sven Kramer  bron: Wikipedia
Bij Kramer waren er verder nog bijkomende complicaties. De triggerpoints in zijn rug beklemden niet alleen zijn sensorische zenuwen, maar ook drukten ook een slagader naar zijn benen gedeeltelijk dicht. Hierdoor werd er iets minder bloed aangevoerd naar de benen.
Door dit gecombineerde spier-zenuw probleem diende Kramer in eerste instantie veel rust te nemen om zo zijn overbelaste spieren en zenuwen kans op herstel te gunnen. Een operatie was in zijn geval geen optie omdat het probleem in eerste instantie lag in overbelasting van de aangedane lichaamsdelen. Rust en intensieve fysiotherapie hebben in de tussentijd Kramers spieren weer aardig in orde gekregen. Het probleem voor Kramer bij het revalideren zit hem in de zenuwen. Zenuwweefsel heeft een heel beperkt herstellend vermogen en blessures van neurologische oorzaak herstellen zich in de regel langzaam. Voor Kramer is het dus nu zaak zijn training zeer langzaam en aangepast weer op te bouwen, waarbij zijn sensorische dijbeenzenuw zoveel mogelijk ontzien wordt. Bovendien dient Kramer ook zijn rugspieren met beleid te trainen. Dit om te voorkomen dat de triggerpoints die in het verleden het probleem veroorzaakten, terugkomen. De snelheid van het herstel valt op dit moment moeilijk te voorspellen. Kramer en zijn trainer zijn optimistisch dat Sven voor het begin van het nieuwe seizoen weer wedstrijdfit is.

Bron: TVM

Lars Elgersma gaat naar ploeg Peter Mueller


Lars Elgersma in actie

Lars Elgersma vertrekt komend seizoen naar de ploeg van Peter Mueller. Bij de nieuwe CBA schaatsploeg zal hij komend siezoen trainen samen met onder andere Havard Bokko en zijn zus Hege Bokko. Vorig seizoen trainde ook Shani Davis onder Peter Mueller, maar die samenwerking bleek niet succesvol door de botsende karakters van Mueller en Davis. Elgersma die tot voor kort twijfelde over het voorzetten van zijn loopbaan heeft besloten bij CBA nog een poging te wagen om het onderste uit de kan te halen van zijn carriere.
Elgersma is afkomstig uit de APPM schaatsploeg.